Mesures d’higiène alimentària per protegir-nos de les infeccions

Molts de nosaltres ens hem preguntat aquests dies si ens estem protegint bé del coronavirus. Existeixen alguns dubtes sobre les mesures de protecció a adoptar, sobretot un cop tornem a casa després d’estar al carrer i haver fet algunes compres. En principi, en el cas dels aliments no exsiteix un risc especial. Per tant, les mesures d’higiène alimentària diàries són les millors per minimitzar aquest risc. 

En el següent article fem un repàs de quines són aquestes mesures d’higiène alimentària bàsiques i tot el que hem de tenir en compte a la cuina. 

Què passa amb el coronavirus i els aliments.

Tot i que per nosaltres és un virus molt nou, en poc temps s’ha avançat molt en el coneixement que en tenen els científics.

Pel que fa al menjar i el possible risc de contagi de coronavirus hi ha pronunciaments de diferents organitzacions especialitzades en seguretat alimentària. L’agència Europea de Seguretat Alimentària afirma que “de moment no hi ha evidència que el menjar sigui una via de contagi del coronavirus”. Aquestes conclusions s’extreuen amb l’anàlisi del que passava amb virus “familiars” del COVID-19, com són el SARS-CoV o el MERS-CoV. 

Tot i que sembla que el contagi inicial a la Xina es va originar d’un animal, el mitjà de transmissió del virus és persona a persona. Concretament el contagi es pot produir a partir de la inhalació de gotes provinents d’esternuts, tos o exhalacions. 

Si alguna persona portadora deI virus estornudés o tossís prop  d’algun aliment fresc (com pa, fruites o verdures) podriem contagiar-nos si alguna resta es posés en contacte amb alguna de les nostres membranes mucoses (ulls, boca o nas). Per evitar o minimitzar aquest risc és necessari tenir en compte dues coses:

  • Maximitzar les mesures generals d’higiène de les mans i evitar tocar-nos els ulls, la boca o el nas amb les mans.
  • Extremar les mesures generals d’higiène a la cuina i en tots els processos relacionats amb l’alimentació.
Mesures d'hygiène alimenteria per evitar infeccions
Rentar-nos les mans abans i durant el cuinat dels aliments és una de les millors mesures per evitar infeccions alimentàries

Quines són les principals  mesures d’higiène alimentària?

L’higiène a la cuina és important per evitar infeccions alimentàries. Tot i que a arrel de la pandèmia per coronavirus ens hem qüesitonat més sobre aquestes mesures preventives, les hem de tenir en compte en el nostre dia a dia. Precisament perquè sí que hi ha una quantitat de virus que es transmeten a través dels aliments i que podrien causar-nos alguns problemes de salut. Les més conegudes o habituals són la salmonel·la, la listèria, l’e-coli o el campylobacter.

Algunes de les mesures que s’han de tenir en compte a l’hora de manipular i cuinar aliments són:

  • Rentar-se les mans amb aigua i sabó abans de manipular qualsevol aliment i durant el seu cuinat. 
  • Mantenir  netes les superfícies de treball i els estris. No fer servir els mateixos estris per manipular aliments crus i aliments que ja estan cuits. Els hem de rentar cada vegada. Si no hem de consumir de seguida el que hem preparat, ho hem de conservar en els recipients adequats i refrigerar-ho el més aviat possible. 
  • Rentar bé la verdura abans de cuinar-la. Si són verdures de fulla (bledes, espinacs, enciam, etc.) ho farem fulla per fulla. Si són arrels o hortalisses més dures (pastanagues, patates, naps, carbassons…) podem rascar amb un respall o fregall adequat a sota un raig d’aigua. Assegurem-nos que hem rentat en tots els racons. 
  • La fruita també la rentarem a sota un raig d’aigua. Aquella més delicada com les maduixes o els fruits del bosc ho farem fregant suaument amb els dits. La podem eixugar amb paper de cuina. 
Mesures d'higiène alimentària amb els aliments
Hem de netejar la fruita abans de menjar-la, encara que la pelem després.
  • Tota la fruita i la verdura que haguem de pelar, la rentarem abans per evitar contaminar-la amb el ganivet. 
  • Ens hem d’assegurar que tots els aliments queden ben cuits, sobretot la carn, el peix i els ous. Si es tracta d’aliments ja cuits que teníem refrigerats, assegurem-nos que els tornem a escalfar bé en la seva totalitat. Les altes temperatures són una de les vies d’inactivació de molts patògens. 

Altres mesures d’higiene alimentària relacionades: conservació apropiada dels aliments. 

A més, hem de tenir en compte una sèrie de mesures de conservació tant amb el menjar que comprem com amb el que cuinem nosaltres.

  • Desar de seguida tots els aliments que comprem en els llocs apropiats per a conservar-los. Sobretot els aliments refrigerats i els congelats. I tenir sempre la nevera i els armaris nets.  
  • A dins la nevera separar bé la carn i el peix crus de la resta d’aliments. El menjar que ja està cuinat el posarem en una repisa. Si no l’hem de consumir en un període curt de temps és millor conservar-lo congelat. 
Mesures d'higiène alimentària de conservació dels aliments.
És important conservar els aliments en els recipients i a la temperatura adeqüats.

Tot i que no és necessari, podem fer servir productes especials destinats a la neteja d’aliments. Però a l’hora d’adquirir-los ens hem d’assegurar que són d’ús alimentari i seguir les seves instruccions d’ús. En canvi, no hem de fer servir sabó ni detergents ja que en podrien quedar restes i tenir un efecte tòxic. 

Què fem amb la compra quan arribem a casa?

Un dels punts que preocupen a moltes persones és que s’ha de fer amb els productes que s’han comprat i que arriben a casa de l’exterior. Els envasos es podrien haver contaminat igual que els aliments frescos. Tot i que el virus només sobreviu unes hores a les superfícies (3 hores segons l’Agència Francesa de Seguretat i Salut en Alimentació, Medi Ambient i Treball) per a més tranquil·litat es pot passar una tovalloleta humida o un paper de cuina per els envasos abans de desar-los. O bé deixar-los reposar aquestes hores just a l’entrada de la casa.

Ara bé, una vegada més l’important és tenir sempre les mans netes i rentar-nos-les abans i després de tocar menjar o envasos.

I finalment només ens queda afegir que aquestes mesures de seguretat alimentaria s’han d’extremar en el cas que haguem contret alguna infecció, ja sigui per COVID-19 o per algun patògen alimentari . Essent sempre preferible evitar la manipulació i el cuinat d’aliments.

PD. Si et preocupa com ens podem alimentar durant el confinament , no et perdis l’últim article del blog!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Anna Vilarrasa Nubiola

Anna Vilarrasa Nubiola

dietista especialitzada en alimentació saludable

Et vols subscriure a la meva newsletter?

Subscriu-te a la meva Newsletter per rebre novetats, informació sobre esdeveniments, ofertes especials i molt més.

Informació sobre el reglament general de protecció de dades.

Responsable: Anna Vilarrasa, essent la Finalitat: enviament de les meves publicacions així com correus comercials. La Legitimació: és gràcies al teu consentiment. Destinataris: les teves dades es troben allotjades en les meves plataformes d’email màrqueting Active Campaign, situada als Estats Units i acollida al Privacy Shield. Podràs exercir Els teus Drets d'Accés, Rectificació, Limitació o suprimir les dades a info@annavilarrasa.com. Per a més informació consulta la nostra política de privacitat.