Descobreix què és i què no és una ració de fruita

Ja fa molt temps que s’ha instal.lat entre nosaltres el lema “5 al dia”. Tots sabem que fa referència a les  racions de verdures i fruites que hem de menjar al dia. De fruita concretament tres . Però per arribar-hi no tot s’hi val. Alerta, aquests 5 productes no compten com a ració de fruita.

La recomanació de menjar 3 racions de fruita al dia sorgeix de la OMS , en el marc de l’Estratègia Mundial sobre règim alimentari, exercici físic i salut. En aquest document es va establir la quantitat de fruita recomanada en 400 grams al dia. 400 grams que s’acaben traduïnt en les 3 peces de fruita diàries que tots coneixem.

Aquesta recomanació es  va fer per posar en relleu els beneficis que ens aporta la fruita. En primer lloc, el seu consum diari ajuda a prevenir algunes malalties . Sobrepès, obesitat, alguns tipus de càncer i problemes cardiovasculars. Aquestes malalties tan prevalents avui en dia. En segon lloc perquè són molt riques en vitamines, fibra i antioxidants. I finalment perquè el seu consum desplaça el d’altres productes rics en greixos no saludables, sucre i sal.

Però en l’intent d’arribar a les tres raciones de fruita hi ha productes alimentaris que no compten. Per molt que portin fruita en la seva composició no ens estaran aportant els mateixos nutrients ni beneficis.

Què no és una ració de fruita?

La indústria alimentària i l’imaginari col.lectiu han ajudat a que existeixin  algunes confusions al voltant de les racions de fruita. Hi ha alguns productes que s’han acabat a associant a la ingesta de fruita fresca . En conseqüència, ara serveixen com a substituts d’una peça de fruita.

Estem parlant de : sucs de fruita, purés de fruites envasats  en racions individuals, sorbets de fruita, macedònies de fruita industrials i gelatines de fruita.

L’ exemple més clar, més conegut i consumit són el sucs de fruita. I estem parlant no només dels envasats sinó també dels casolans.

Quan  fem un suc de fruita o quan en prenem un d’envasat, la fibra i part dels nutrients  que aquesta conté, es queden fora del vas. Els carbohidrats complexes de les peces de fruita es converteixen en sucres ràpids de manera que el que queda finalment en aquest vas  és molt semblant als refrescos.

El consum de sucres lliures s’ha relacionat amb l’obesitat, el sobrepès i la càries dental. Alguns d’aquests organismes , com és el cas de l’OMS, recomanen reduir la ingesta de begudes riques en sucres, entre les que situa els sucs de fruita.

És important posar èmfasi en els sucs de fruita ja que el seu consum ha augmentat de manera exponencial en els últims anys a Espanya. Probablement és un recurs habitual de molts pares. Ja sigui perquè els donen en lloc de la fruita sencera si als nens no els agrada gaire; o bé perquè pensen que són una millor alternativa als refrescos o batuts ensucrats. Com a resultat se’ls priva dels nutrients de la fruita fresca i es presenten els sucs com a aliments saludables. I es pot acabar creant un hàbit alimentari erròni.

Més enllà dels sucs de fruita

Una cosa semblant passa amb les fruites triturades i envasades en bossetes individuals. Es  venen a punt perquè els nens se les mengin sols des de ben petits (ja que l’únic que han de fer és xuclar). Per tant, amb l’excusa de la facilitat s’ha acabat generalitzant el seu ús i substituïnt per una ració de fruita.

Potser es pot apuntar un punt a favor d’aquests últims. En la majoria de casos sí que conserven la fibra de la fruita i la seva polpa. Però convé anar amb  compte ja que altres vegades solen estar acompanyats de sucre, aromes o altres ingredients com per exemple sucres afegits, galetes o cereals.

A més,  igual com passa amb els sucs, el seu envasat i els missatges que dónen acaben fent creure que realment es poden equiparar a la fruita fresca.

En el cas dels sorbets, la macedònia i les gelatines , el problema és  que no són fruita sinó productes elaborats a partir de fruita. En la majoria dels casos porten  sucre afegit, quantitats molt petites de fruita o están fets amb sabors de fruita.

A part que també estem perdent la fibra i nutrients de la fruita sencera, estem ingerint una gran quantitat de sucres afegits, moltes  vegades sense ser-ne conscients.

Com sempre, si aquesta ingesta es fa de manera puntual no és un problema (encara que a vegades el consum esporàdic és molt subjectiu). Però en  aquest cas el fet de ser un producte “de fruita” o “fet amb fruita” el pot envoltar d’una certa aura de salut. En conseqüència, perdem de vista el que en realitat és i ho mengem com a opció més sana sobretot a l’hora de triar postres a casa o als restaurants .

Què és una ració de fruita?

I ara que ja sabem què no és equivalent a una  peça de fruita, quedem-nos amb el positiu i anem a veure com ho hem de fer per menjar 400 grams de fruita al dia.

Ho aconseguirem si triem :

  • 1 préssec mitjà, 3 albercocs i mitja tassa de maduixes,
  • 1 tall de meló, 2 prunes i 1 nectarina,
  • 1 taronja mitjana, 1 poma mitjana i mig platan,
  • 3 figues, 1 platan i mitja tassa de raïm,
  • 2 mandarines, 1 poma mitjana i 1 pera…

I així tantes combinacions com us permetin els vostres gustos personals i la disponibilitat de fruita segons la temporada.

Per vosaltres,  quina seria la vostra combinació preferida?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Anna Vilarrasa Nubiola

Anna Vilarrasa Nubiola

dietista especialitzada en alimentació saludable

Et vols subscriure a la meva newsletter?

Subscriu-te a la meva Newsletter per rebre novetats, informació sobre esdeveniments, ofertes especials i molt més.

Informació sobre el reglament general de protecció de dades.

Responsable: Anna Vilarrasa, essent la Finalitat: enviament de les meves publicacions així com correus comercials. La Legitimació: és gràcies al teu consentiment. Destinataris: les teves dades es troben allotjades en les meves plataformes d’email màrqueting Active Campaign, situada als Estats Units i acollida al Privacy Shield. Podràs exercir Els teus Drets d'Accés, Rectificació, Limitació o suprimir les dades a info@annavilarrasa.com. Per a més informació consulta la nostra política de privacitat.