Generalment els gasos i la inflor abdominal estan relacionats amb mals hàbits a l’hora de menjar. Això pot ser resultat de males digestions (perquè el nostre sistema digestiu és feble) o bé per un excés d’aliments flatulents. De totes maneres és important que les persones que pateixen aquest problema de manera recurrent acudeixin al metge. D’aquesta manera es descarten patologies que els puguin estar generant. Això podria ser conseqüència d’ alguna intolerància alimentària, inflamació intestinal , o sobrecreixement bacterià.

EXISTEIX ALGUNA MANERA D’EVITAR-LOS?
El primer pas per posar-hi remei és actuar abans que es generin els gasos i les flatulències. Com hem dit anteriorment, moltes vegades aquests sorgeixen per mals hàbits a l’hora de menjar. I les presses i l’estrès són en aquest cas un dels pitjors enemics.
Per això, els següents consells us seran molt útils per millorar la digestió i disminuir la formació de gasos i inflor abdominal:
- Menjar a poc a poc i mastegar molt bé els aliments . Això permet trencar-los en trossets molt més petits i donar temps als sucs i els enzims del tracte digestiu per fer la digestió dels aliments.
- Els àpats haurien de durar un mínim de mitja hora.
- Menjar en ambients relaxats, asseguts i sense presses. I evitar menjar i fer altres coses a la vegada com llegir o treballar.
- Evitar parlar mentres masteguem i empassem. Sense adonar-nos’en ens pot entrar aire al tub digestiu.
- Evitar menjar grans quantitats, aliments de difícil digestió com arrebossats, fregits o salses riques en greix. o grans quantitats de fibra.
A LA CUINA
A l’hora de cuinar també podem actuar per reduir o evitar la formació de gasos i fer els nostres plats més digestius.
Uns dels aliments que més problemes generen a les persones que pateixen de flatulència són els llegums. Si a l’hora de coure’ls seguim els passos següents podrem millorar la situació en gran mesura. Primer deixem els llegums en remull durant un mínim de 8 hores. A continuació tirem l’aigua del remull i retirem les pells que puguin haver quedat a la superfície. Finalment els posem a bullir amb aigua nova i afegim a l’ olla unes fulles de llorer o uns grans de comí. Els hem de deixar coure fins que siguin ben tous.
Si malgrat tot ens segueixen generant flatulències podem escollir les llenties vermelles que no tenen pell, menjar-ne petites quantitats o fer purés tamisats per eliminar una part de la fibra.
I el mateix consell ens serveix per aquelles verdures més flatulentes ( coliflor, cols de Brusel·les, col, bròquil, pebrot verd, carxofes o bledes) i per els aliments integrals o molt rics en fibra. Procurem cuinar-los en elaboracions suaus, acompanyats d’herbes o espècies que ens ajuden a digerir (farigola, romaní, comí, fonoll, llorer o gingebre). I anar-los introduïnt en poques quantitats per provar la tolerància individual a cada un dels diferents aliments.

FITOTERÀPIA CONTRA ELS GASOS
Totes les pautes que hem vist fins ara ens poden ajudar a prevenir l’aparició de gasos i inflor. Però què podem fer si es produeixen aquests gasos o si ens sentim la panxa molt inflada i molesta?
En aquests casos les plantes que ens aniran millor són les carminatives com el fonoll, l’anís verd i el comí. Aquestes ajuden a expulsar els gasos i reduir la inflor abdominal. Les plantes suavitzants de la mucosa digestiva i intestinal com la malva o el llantén reduiran la inflamació. Si tenim espasmes intestinals podem afegir camamilla. I finalment, si ens sentim pesats i ens costa fer la digestió escollirem Maria Lluïsa .
Per fer-nos una infusió medim una tassa d’aigua i la posem a bullir amb una culleradeta d’anís verd, fonoll i/ o comí . També podem fer servir una barreja d’aquestes, però seguirem utilitzant en total una culleradeta. Passats dos minuts apaguem el foc i hi afegim una altra cullerada de camamilla, llantén i/o Maria Lluïsa. Tapem el pot i ho deixem reposar entre quatre i cinc minuts. Ho colem i quan no cremi ja ho podem beure. En podem prendre una o dues tasses al dia.
I no puc acabar aquest post sense recordar que les plantes tenen efectes en el nostre organisme. Per tant, si esteu embarassades o alletant, teniu alguna malaltia o esteu prenent medicació, ho heu de comunicar a l’especialista o preguntar primer al metge abans de prendre cap planta o complement.