LA DIETA PEL COLON IRRITABLE

arròs i ous permesos en la dieta de colon irritable

Aquesta dieta pel colon irritable, també coneguda com a baixa en FODMAP’s,   no és una dieta de moda, ni una dieta que s’emmarqui en un determinat estil de vida, ni la podem fer indefinidament. Contribueix a alleujar els símptomes i malestars relacionats amb el colon irritable. Descobreix en què consisteix i què podries menjar en una dia baix en FODMAP’s

arròs i ous permesos en la dieta de colon irritable

QUÈ ÉS LA DIETA BAIXA EN FODMAP’S? 

La dieta baixa en FODMAP’s o dieta pel colon irritable està basada en la reducció d’una sèrie d’aliments rics en aquest tipus de carbohidrats.

És important que estigui supervisada per un dietista o nutricionista. En una primera fase es restringeixen una quantitat important d’aliments i s’ha de vigilar que no faltin nutrients. A més, seguida a llarg plaç podria disminuir el nombre de bactèries intestinals beneficioses. 

QUÈ SÓN ELS FODMAP’s?

La paraula FODMAP és un acrònim anglès que es refereix a oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables. 

Els FODMAP’s es defineixen com un tipus de carbohidrats de cadena curta, poc absorbibles i ràpidament fermentables. Això vol dir que en general no els podem digerir i absorbir bé a l’intestí prim; arriben al colon i són fermentats per la flora intestinal de manera desmesurada. 

Si això suceeix poden aparèixer diarrees, estrenyiment, gasos, distensió abdominal , flatulències o dolor a l’abdomen. 

Les persones qua pateixen colon irritable solen ser més sensibles a aquests carbohidrats. I es pot produir excés de fermentació, gasos, distensió abdominal o diarrees de manera recurrent.  

QUINS SÓN ELS DIFERENTS FODMAP’s?

Dins la gran família de FODMAP’s trobem carbohidrats de diferents tipus: 

FRUCTOSA : és un sucre simple. La trobem en algunes fruites,  mel i xarops.  

LACTOSA: la  trobem en la llet i aliments derivats. Hi ha algunes persones que no sintetitzen l’enzim lactasa de manera que no poden digerir bé la lactosa. 

cireres riques en poliols, no aptes per dieta de colon irritable

POLIOLS: els més comuns són el sorbitol, el xilitol o  el manitol. Es troben en algunes fruites i verdures (alvocat, cireres, albercocs, nectarines, prunes…) i a vegades són afegits com a edulcorant en alguns productes elaborats (xiclets, xocolates, galetes…).

OLIGOSACARIDS. FRUCTANS (FOS) I GALACTANS (GOS): són cadenes més llargues de carbohidrats i no tenim enzims per poder trencar-les. Els fructans  es troben sobretot en l’all, ceba, carxofa, pèsols, porro, espàrrecs,  blat i sègol. I els galactans en la majoria de llegums. 

PER A QUI ESTÀ INDICADA UNA DIETA BAIXA EN FODMAP’s ? 

La major part dels estudis realitzats  s’han centrat   en el tractament i millora dels símptomes del síndorme de colon irritable  Tot i que encara s’ha de seguir investigant, existeix un cert consens científic  per definir la dieta baixa en FODMAP’s com una primera intervenció en aquests casos. 

Terapèuticament aquesta dieta pel colon irritable també es pot aplicar a totes aquelles persones que pateixen alguns d’aquests símptomes de forma recurrent. Però és important consultar prèviament amb un metge o especialista ja que hi ha altres malalties que podrien estar explicant la presència d’aquests símptomes (com una malaltia de Crohn, colitis, al·lèrgies alimentàries  o celiaquia). I aquestes s’haurien de diagnosticar i tractar adequadament. 

el colon irritable ha de ser daignosticat adequadament

EN QUÈ ES BASA LA PAUTA DIETÈTICA 

La dieta baixa en FODMAP’s no és una dieta definitiva, sinó que està pensada per aplicar-se en un període de temps determinat. L’objectiu final és que cada pacient reconegui a quins aliments té més reaccions adverses i poder reincorporar aquells aliments que no generen malestar. 

La dieta consta de 3 etapes. La primera és més restricitva ja que s’eliminen totes les fonts d’aquest tipus de carbohidrats. La  durada aproximada és d’entre 2 i 6 setmanes. Però es pot aturar  en el moment en què la persona deixa de tenir símptomes durant dos o tres dies seguits . 

En una segona fase es van introduint a poc a poc aliments dels diferents grups i s’observa la tolerància i la reacció personal. Així es pot anar descobrint a quin grup de FODMAP’s és més sensible cada persona i quines quantitats pot tolerar. 

I finalment s’acaba creant una pauta individualitzada amb els aliments tolerats. D’aquesta manera els pacients poden controlar millor els símptomes i malestars . I fins i tot en alguns casos reduir medicació i millorar la resposta a la mateixa. 

EXEMPLE DE DIETA BAIXA EN FODMAP’S

  • ESMORZAR: mitja tassa de flocs de civada i un vas de beguda d’ametlles sense sucre.
  • MIG MATÍ: 1 taronja mitjana
  • DINAR: arròs saltejat amb espinacs (1 tassa), pebrot vermell i carbassó (mitja tassa de cada). Lluç al forn amb llimona i farigola. 1 kiwi.
  • BERENAR: 1 iogurt de coco i un grapat de cacauets.
  • SOPAR: patata (1 mitjana) amb mongeta verda (75 grams) i pastanaga (1 petita). Truita a la francesa de 2 ous. Maduixes (10 unitats).

Podrás probar més receptes en el blog de la Universitat Monash d’Austràlia.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Anna Vilarrasa Nubiola

Anna Vilarrasa Nubiola

dietista especialitzada en alimentació saludable

Et vols subscriure a la meva newsletter?

Subscriu-te a la meva Newsletter per rebre novetats, informació sobre esdeveniments, ofertes especials i molt més.

Informació sobre el reglament general de protecció de dades.

Responsable: Anna Vilarrasa, essent la Finalitat: enviament de les meves publicacions així com correus comercials. La Legitimació: és gràcies al teu consentiment. Destinataris: les teves dades es troben allotjades en les meves plataformes d’email màrqueting Active Campaign, situada als Estats Units i acollida al Privacy Shield. Podràs exercir Els teus Drets d'Accés, Rectificació, Limitació o suprimir les dades a info@annavilarrasa.com. Per a més informació consulta la nostra política de privacitat.