Llets de continuació infantil. Són necessàries?

Abans de començar a parlar de les llets de continuació i la llet de vaca en l’alimentació infantil ; aprofitem per centrar el tema de l’article d’avui: a partir de quan  podem donar llet de vaca  als infants un cop deixen de prendre llet materna o de substitució .

Seria un tema per un altre article si la llet de vaca és necessària o no en l’alimentació infantil. Així com parlar de quines alternatives hi ha i com es pot assegurar una ingesta apropiada de nutrients. I establir en quins altres aliments trobarem els nutrients que ens aporta la llet de vaca.  Fet aquest aclariment, comencem!

De 0 a 6 mesos, lactància materna

Les recomanacions al voltant de la lactància materna deixen poc marge per el dubte. Diferents organismes especialitzats com l’Organització Mundial de la Salut, l’ Associació Espanyola de Pediatria, la Comissió Europea o l’ Acadèmia Americana de Pediatria  estableixen que “la lactància materna és la millor manera d’aportar als bebès els nutrients  que necessiten per un creixement i un desenvolupament saludable”.

També que “la lactància materna exclusiva està recomanada fins als 6 mesos. A partir d’aquest moment i respectant els senyals que ens mostren que un infant està preparat, es començaran a introduir aliments apropiats i segurs per  la seva edat, amb el mantenimient de la lactància materna fins als 2 anys o fins que es desitgi”

lactància materna

En el cas que no es dugui a terme la lactància materna , els bebès han de ser alimentats amb  les llets d’inici. Aquestes poden ser substitutes de la llet materna, ja que asseguren una composició adequada per els bebès de 0 a 6 mesos i un subministrament ininterromput de nutrients.  

A PARTIR DE 6 MESOS : COMPLEMENTACIÓ ALIMENTÀRIA 

Com hem vist, la llet materna aporta als infants de fins a 6 mesos els nutrients suficients. A partir d’aquesta edat aproximadament fa falta començar a introduir nous aliments. En alguns infants pot ser més tard, però mai abans. Així, comencen a provar sabors i textures diferents i es familiaritzen amb la dieta del seu entorn. Sense oblidar que els aporten nutrients necessaris  per un creixement i desenvolupament òptims. 

A partir de l'any els infants poden prendre let de vaca sense adaptar.

Durant aquesta etapa, la  llet de vaca sense adaptar  no és recomanable. Els ronyons dels nens menors d’un any no estan preparats per filtrar la seva quantitat de proteïna. En conseqüència, això podria ser perjudicial per la salut del nadó.  

A partir de l’any la majoria de nens la poden prendre sense risc. A més, a  partir dels 8 mesos els infants poden menjar petites quantitats de iogurt de vaca sencer natural i també de formatge fresc. Així queda recollit en la postura de la ESPAGHAN sobre l’alimentació complementària.

En canvi, al mercat trobem una gran varietat de llets adaptades per els infants. Aquestes s’ofereixen des dels 6 mesos fins als 3 anys. Aleshores, aporten algun benefici extra en comparació amb la llet de vaca? Afavoreixen realment el seu creixement i desenvolupament ? Hi ha algun motiu per aconsellar-ne el consum?

DIFERÈNCIES I SEMBLANCES ENTRE LES LLETS DE CONTINUACIÓ I LA LLET DE VACA

El contingut energètic final és bastant semblant entre els dos tipus de llet. Globalment la llet de continuació aporta menys proteïna i menys greix saturat, mentre que tenen més àcids grassos essencials i més vitamines. Això és així perquè els afegeixen en la formulació del producte. 

Aquestes característiques fan que sigui una millor opciò per els infants? La resposta és que no. En el cas que mengin una varietat d’altres aliments i suficient energia; les necessitats de vitamines i d’àcids grassos essencials ja estarà coberta. També el seu sistema digestiu ja els permet digerir i tolerar les quantitats de proteïna que aporta la llet de vaca. Per tant, no necessiten fórmules amb menys proteïna.  

Una alimentació variada és suficient per el desenvolupament i creixement òptim dels infants.

A més, s’ha d’afegir que en algunes llets de continuació la llista d’ingredients és molt llarga. Es solen afegir sucre (sacarosa, mel, xarop de glucosa…);  aroma de vainilla; i a vegades altres ingredients com ara galetes o cereals. I aquests sí que no són necessaris per els infants.

ESLÒGANS I PUBLICITAT

La majoria d’aquestes llets van acompanyades d’eslògans  i frases  que les relacionen amb el desenvolupament i creixement saludable dels nens. Alhora, també posen en valor l’adició de vitamines, minerals i altres nutrients. Però aquests missatges no han de confondre a l’hora de triar un bon aliment per els fills.

Amb aquesta pràctica  fan creure erròniament 3 coses. Per una banda que una alimentació saludable basada en aliments no proveeix els  suficientes nutrients . En segon lloc que els infants necessiten aliments reforçats i específics per ells. I finalment, que la llet de vaca tal qual és un aliment d’inferior qualitat.

En  tot cas la tasca important és una altra: donar  suficients eines als pares i mares  o als encarregats de l’alimentació de l’ infant, per poder oferir una alimentació adequada. Que els fills rebin els aliments necessaris a cada etapa per poder créixer i desenvolupar-se de manera saludable . Però amb aliments habituals al consum familiar i no especials per els infants. 

Necessites mas informació? Si tens dubles sobre quins són els millors aliments per els teus fills, pots escriure’m a https://annavilarrasa.com/contacte/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Anna Vilarrasa Nubiola

Anna Vilarrasa Nubiola

dietista especialitzada en alimentació saludable

Et vols subscriure a la meva newsletter?

Subscriu-te a la meva Newsletter per rebre novetats, informació sobre esdeveniments, ofertes especials i molt més.

Informació sobre el reglament general de protecció de dades.

Responsable: Anna Vilarrasa, essent la Finalitat: enviament de les meves publicacions així com correus comercials. La Legitimació: és gràcies al teu consentiment. Destinataris: les teves dades es troben allotjades en les meves plataformes d’email màrqueting Active Campaign, situada als Estats Units i acollida al Privacy Shield. Podràs exercir Els teus Drets d'Accés, Rectificació, Limitació o suprimir les dades a info@annavilarrasa.com. Per a més informació consulta la nostra política de privacitat.